Rovatok: Rendezvények

A rutin szűrés elégséges a vénás tromboembóliában szenvedő betegek tumorkutatásában

2015-06-24

Az ISTH kongresszuson hétfőn jelentették be (és ezzel egyidejűleg a New England Journal of Medicine-ben is publikálták) a SOME vizsgálat eredményét, amely az ismeretlen okból vénás tromboembóliát elszenvedett betegekben hasonlította össze tumorkeresés szempontjából a hagyományos szűrővizsgálat és a hasi-kismedencei CT vizsgálat ezzel való kiegészítését.

A multicentrikus, nyílt, randomizált vizsgálatot Dr. Marc Carrier (University of Ottawa) ismertette. Mint elmondta, az ismeretlen etiológiájú vénás tromboembóliát elszenvedő betegek maximum 10%-ánál diagnosztizálnak egy éven belül rosszindulatú daganatot. A klinikusok számára kézenfekvő, hogy ezeknél a betegeknél tumorkutatásba kezdjenek, de ennek a gyakorlata széles határok között mozog. Míg egyesek csak fizikális vizsgálatot, mellkas röntgent és rutin vérvizsgálatot végeznek, mások hasi-kismedencei CT-t, ultrahangot vagy tumormarkereket is.
A SOME vizsgálatban 854 vénás tromboembóliát elszenvedett beteget vontak be és randomizáltak 2 csoportba: 431 páciensnél vérvizsgálat, mellkasröntgen és emlő-/méhnyak-/prosztatarákszűrés történt, 423-nál ugyanez hasi-kismedencei CT-vel kombinálva. A vizsgálat elsődleges végpontja a szűréssel fel nem fedezett, de az egyéves követés végéig igazolt rosszindulatú daganat volt.

Az egyéves utánkövetés alatt összesen 33 betegnél (3,9%) diagnosztizáltak valamilyen tumort: 14 hagyományos szűrésen és 19 CT-n is átesett betegnél – amely különbség statisztikailag nem szignifikáns, p = 0,28. Mindezek mellett az egyéves követés végén a szűréssel fel nem fedezett okkult daganatok aránya hasonló volt a két csoportban: 4 beteg a hagyományos, 5 a kiterjesztett szűrésen átesett csoportban. Nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a csoportok között az összmortalitásban (1,4% vs. 1,2%) és a daganattal összefüggő mortalitásban (1,4% vs. 0,95%) sem.

Dr. Carrier elmondta: „Az okkult daganatok a vénás tromboembóliát elszenvedett betegek körében közel sem olyan gyakoriak, ahogy azt korábban gondoltuk. Ez megnyugtató, mivel gyakran megijesztjük a betegeket és sok vizsgálatnak, hosszas procedúrának tesszük ki őket”.
A hagyományos szűrés tehát, úgy tűnik, elegendő ezekben az esetekben.

Forrás: http://www.isthcongressdaily.org


 

Cikk értékelése

Még senki sem értékelte a cikket.

Hozzászólások