Trombózis Világnap: a rettegett és ismeretlen betegség


Kétszer több ember veszíti életét Európában trombózisban, mint AIDS-ben, mell- és prosztatarákban vagy közlekedési balesetben együttvéve. Ennek ellenére az átlagember alig tud valamit e rettegett betegség tüneteiről és kezelési módjáról. A trombózis világnapján a Magyar Thrombosis és Haemostasis Társaság és a Sanofi kerekasztal beszélgetésen egyebek mellett tanácsokat adtak, hogy kerülhető el a trombózis. A trombózis egy, az erekben keletkező vérrög, amely azokat elzárva keringési zavart okoz. Bármilyen életkorban előfordulhat, bárkit érinthet, ráadásul rendkívül veszélyes betegség: A világon minden negyedik ember halálát trombózis okozza, hiszen a szív- és érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának (szívroham, stroke, vénás tromboembólia) ez a kiváltó oka.

Tovább a cikkre > > >

Súlyos mélyvénás trombózis 19 évesen


Tévhit, hogy az ereket elzárni képes vérrögképződés, a mélyvénás trombózis csak az idős, elesett betegeket fenyegeti: Gulyás Ágnes 19 évesen szembesült a betegséggel. Évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist, a szövődményként kialakuló tüdőembóliába pedig mintegy 3 ezren belehalnak.

Tovább a cikkre > > >

Kerülje el a trombózist, ne haljon bele egy vérrögbe!


Évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist: ha a többségében a lábban – gyakran tünetek nélkül – kialakuló vérrög leszakad és eljut a tüdőbe, az általa okozott érelzáródás fulladást okozhat. Minden évben legalább 3 ezren meghalnak a betegségben, pedig a tüdőembólia a leggyakoribb elkerülhető halálok – figyelmeztettek vezető hematológus professzorok az október 13-i Trombózis Világnap közeledtével budapesti sajtótájékoztatójukon.

Tovább a cikkre > > >

Vezető orvosi szervezetek világszerte egyesítik erőiket az első Trombózis Világnap elindításáraA Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság a világ minden táján, a trombózis területén működő szervezetekkel összefogva, elindítja a Trombózis Világnapot, amelynek fókuszában a szív-érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának központi kiváltó oka áll.

Tovább a cikkre > > >