Vezető orvosi szervezetek világszerte egyesítik erőiket az első Trombózis Világnap elindítására

2014-05-15

A Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság a világ minden táján, a trombózis területén működő szervezetekkel összefogva, elindítja a Trombózis Világnapot, amelynek fókuszában a szív-érrendszeri halálozás három leggyakoribb formájának központi kiváltó oka áll.

 

Chapel Hill, N.C., USA – A Nemzetközi Trombózis és Hemosztázis Társaság (ISTH) bejelentette, hogy október 13-át a Trombózis Világnapjának jelöli ki abból a célból, hogy a nemzetek és a helyi közösségek együtt vegyék fel a harcot a trombózissal szemben. Ez az észrevétlen rendellenesség a világszerte vezető három szív-érrendszeri gyilkos – a szívroham, a stroke (gutaütés) és a vénás tromboembólia – közös alapját képezi. A világnap alakuló rendezvényére ebben az évben kerül sor. Az ISTH összefogott a világ minden kontinensén működő trombózis társaságokkal, szív-érrendszeri, ideggyógyászati és hematológiai szervezetekkel abból a célból, hogy felvilágosítsa a lakosságot, az egészségügyi szakembereket és a politikai döntéshozókat a trombózis kockázatáról, a megelőzés és a kezelés lehetőségeiről. "Csökkentenünk kell a trombózis okozta terheket, ha meg akarjuk valósítani az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlésének célkitűzését, amely a nem fertőző betegségekből eredő korai halálozás 25%-os globális csökkentését kívánja elérni 2025-re." – mondta Gary Raskob Ph.D., az Oklahomai Egyetem Egészségtudományi Központ Közegészségügyi Karának dékánja, az ISTH Trombózis Világnap Irányító Testületének elnöke. – "A trombózis a három vezető szív-érrendszeri halálok közös mechanizmusa, és egyben a nem fertőző betegségek jelentős oka világszerte." A trombózis a verőerekben vagy a visszerekben kialakuló vérrög, ami gátolja a véráramlást. Bármilyen életkorban előfordulhat és bármikor lesújthat. A Trombózis Világnap ugyan a betegség valamennyi formájával kapcsolatban végez majd felvilágosítást, de kezdetben a visszér eredetű trombózis (vénás thromboembolia, VTE) áll a program középpontjában.

A VTE az egyik leggyakoribb és potenciálisan halálos, ugyanakkor alábecsült trombotikus esemény. VTE akkor alakul ki, amikor a végtagok mélyvénáiban kialakult vérrögök leszakadnak és a tüdőbe sodródnak. Vegyük figyelembe:

  • egyedül Európában évente félmillió ember hal meg VTE következtében – több, mint autóbalesetben, emlőrákban, prosztatarákban és AIDS-ben együttvéve (1),
  • az Egyesült Államokban 100.000 – 300.000 ember hal meg évente VTE-ben, és a betegség miatt több mint 500.000 kórházi felvtel történik évente (2, 3, 4),
  • a világ többi részén, például Ázsiában, a helyzet hasonlóan szörnyű, bár az adatok hiánya elfedi a trombotikus betegségek jelentős hatását.

"A VTE halálozás adatai világszerte megdöbbentősek, ugyanakkor nagyon kevés figyelem irányul a kórképre, a kockázti tényezőkre, a tünetekre és a megelőzés lehetőségeire – még az egészségügyi szalkemberek körében is." – mondta Dr. Raskob – "A Trombózis Világnapot azért hoztuk létre, hogy erősítsük a trombózisra és a VTE-re irányuló figyelmet". 

 

A Trombózis Világnap dátumának október 13.-át választották, ami a híres német orvos és patológus, Rudolf Virchow születésnapja. Ő alkotta meg a "trombózis" kifejezést, és döntő előrelépést tett a betegség megértésében. "A trombózis – benne a VTE és a betegség minden egyéb formája – által okozott halálozás csökkentése alapvető fontosságú annak érdekében, hogy számottevően mérsékeljük a teljes halálozást és javítsuk a lakosság egészségi állapotát világszerte." – mondta Michael Berndt, Ph.D., a Curtin Egyetem (Perth, Ausztrália) Egészségügyi Karának Kancellárhelyettese, az ISTH Tanácsának Elnöke – "A Trombózis Világnap segítségével megtanítjuk ezeket a fontos tényeket, és ezáltal, reményeink szerint, hozzájárolunk a fel nem ismert esetek számának csökkentéséhez, javítjuk a bizonyítékon alapuló megelőzés alkalmazását, és arra ösztönözzük az egészségügyi rendszereket, hogy megelőzés, diagnózis és kezelés céljára a legjobb módszereket alkalmazzák." Jelenleg valamennyi kontinensről, több mint 35 trombózis és kardiovaszkuláris orvostársaság kötelezte el magát a Trombózis Világnap támogatására, és naponta csatlakoznak hozzájuk újak. Ezen szervezetek listáját, és azokét, akik érdeklődnek a csatlakozás iránt, a www.isth.org honlapon, ide kattintva lehet megtalálni.

A Trombózis Világnap induló pénzügyi támogatását a Bayer HealthCare (alapító globális partner), a
Boehringer Ingelheim (globális partner) és a Bristol-Myers Squibb Pfizer Szövetség (globális támogató) végezte.


Az ISTH-ról

Az 1969-ben alapított ISTH a trombotikus és vérzéses betegségek megértésének, megelőzésének, diagnózisának és kezelésének vezető, non-profit világszervezete. Az ISTH tagsága nemzetközi, a szervezetben közel 4000 klinikus, kutató és oktató dolgozik együtt azért, hogy javítsa a betegek életét a világ több mint 90 országában. Elismert tevékenységei és kezdeményezései közé tartoznak edukációs és standardizációs programok, kutatási tevékenységek, tudományos gyűlések és konferenciák, lektorált folyóiratok és szakértői bizottságok. Látogassa meg a www.isth.org honlapot, vagy hívja az ISTH telefonszámát: +1.919.929.3807


A Trombózis Világnappal kapcsolatos friss híreket keresse a Facebook-on (WorldThrombosisDay) és a Twitter-en (@ThrombosisDay).


Hivatkozások:

1. Cohen AT, Agnelli G, Anderson FA, Arcelus JI, Bergqvist D, Brecht JG, Greer IA, Heit JA, Hutchinson JL, Kakkar AK, Mottier D, Oger E, Samama MM, Spannagl M, Venous thromboembolism (VTE) in Europe. The number of VTE events and associated morbidity and mortality. Thromb Haemost. 2007 Oct;98(4):756-64 – 2. Surgeon General’s Call to Action to Prevent Deep Vein Thrombosis and Pulmonary Embolism (2008). US Department of Health and Human Services – 3. Heit J, Cohen A, Anderson F. Estimated annual number of incident and recurrent, non-fatal and fatal venous thromboembolism (VTE) events in the US. Blood 2005;106:267A – 4. Yusuf H, Tsai J, Atrash H, Boulet S, Grosse S. Venous thromboembolism in adult hospitalizations–United States – 2007-2009.

MMWR 2012;61:no. 22:401-404

Cikk értékelése

Még senki sem értékelte a cikket.

Hozzászólások