Rovatok: Rendezvények

Csökken a major vérzés kockázata, ha a pitvarfibrilláló betegek nem kapnak áthidaló antikoaguláns terápiát

2015-06-24

Az ISTH kongresszuson hétfőn jelentették be (és ezzel egyidejűleg a New England Journal of Medicine-ben is publikálták) a BRIDGE vizsgálat eredményét, amely szerint a pitvarfibrilláló betegeknél a perioperatív áthidaló LMWH kezelés elhagyása nem hátrányos az artériás tromboembóliák megelőzése szempontjából, ugyanakkor csökkenti a major vérzések kockázatát.

Az orális antikoaguláns terápiában részesülő betegeknél, amennyiben invazív beavatkozás miatt a hatás felfüggesztése szükséges, gyakran alkalmaznak áthidaló kezelést, bár ennek létjogosultságát nem bizonyították egyértelműen – mondta Dr. Thomas Ortel (Duke University Medical Center, Durham, North Carolina, USA), a BRIDGE vizsgálat egyik vezetője. A jelenlegi volt az első prospektív, randomizált, placebo-kontrollált, kettős vak klinikai vizsgálat, amely warfarint szedő betegekben az áthidaló kezelés hatékonyságát és biztonságosságát vizsgálta a warfarin műtét miatti leállítása esetén.

A vizsgálatba 1884, valvuláris és nem-valvuláris pitvarfibrillációban szenvedő beteget vontak be (közülük 336 anamnézisében szerepelt TIA, illetve stroke). A warfarin adását az invazív beavatkozás előtt 5 nappal függesztették fel, és a műtétet követően 24 órán belül kezdték újra. A betegek a beavatkozás előtt 3 napig, illetve a műtétet követően 5-10 napig 100 NE/kg dalteparint (áthidaló terápia, n = 934) vagy placebót (n = 950) kaptak. A vizsgálat elsődleges végpontjai az artériás tromboembólia és major vérzés voltak, a betegkövetés időtartama 30±7 nap volt.

Az artériás tromboembólia incidenciája az áthidaló kezelésben nem részesülő karon 0,4%, míg a dalteparint kapó csoportban 0,3% volt. A major vérzés incidenciája ugyanakkor az áthidaló kezelésben nem részesülő csoportban 1,3%, az abban részesülőknél 3,2% volt (relatív kockázat 0,41, p= 0.005).

Becslések szerint egy adott évben minden 6 warfarin terápián lévő pitvarfibrilláló beteg közül 1-nél átmenetileg fel kell függeszteni a terápiát invazív beavatkozás miatt. Dr. Ortel a hozzá intézett kérésre válaszolva elmondta, hogy ezen adatok alapján a pitvarfibrilláló betegek warfarin terápiájának felfüggesztésekor nem indokolt az áthidaló terápia.

Forrás: http://www.isthcongressdaily.org

Cikk értékelése

Még senki sem értékelte a cikket.

Hozzászólások